Ja tak i dlatego jak mam jakąś zieleninę w domu to zostaje przerobiona na pesto.
Można ją podać z tagliatelle , można posmarować kanapkę, można serwować z naleśnikami i to jest pyszne.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 2/3 szklanki pestek słonecznika
- sól do smaku
- 150 g oleju rzepakowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g sera typu parmezan
Parmezan ścieramy na tarce.
Rukolę, ser, olej, czosnek oraz miód wkładamy do blendera i miksujemy na gładką papkę.
Przechowujemy w lodówce do wyczerpania surowca.
Smacznego.
4 komentarze
super wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńu nas w domu bardzo rzadko jadamy, ale dobrze że przypomniałaś mi o tym smakołyku. I przepis taki prosty :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie bardzo smak tego pesto :)
OdpowiedzUsuńLekko ostrawy smak rukoli i smak słonecznikowych pestek lekko słodkawy cudnie sie zrównoważą ....spróbuj a nie pozałujesz :-0
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.