sobota, 26 stycznia 2013

Pakora masala

Na początku proszę o głosy na mój blog i wysyłanie smsów.
Koszt jednego smsa tylko 1,23 z vat.
Szczegóły TUTAJ.
Teraz pakora masala.
Pakora to indyjski sposób na warzywa w cieście.
Współpraca z firmą Skworcu zaowocowała paczuszką z przyprawami i jedną z nich jest Pakora Masala.
Indyjska mieszanka przypraw właśnie do ciasta naleśnikowego w którym smaży się warzywa.
Warzywa wychodzą dzięki temu aromatyczne i bardzo chrupiące.  
Po szczegóły zapraszam na stronę Skworcu.
          Składniki:
  • 1 łyżka mieszanki przypraw Pakora Masala
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • letnia woda do konsystencji ciasta gęstej śmietany
  • olej do smażenia
        Warzywa do smażenia:
  • różyczki brokuła
  • kawałki cukinii
  • małe kawałki oscypka


Warzywa obrać i pokroić na kawałki które szybko będą się piekły - nie mogą być za duże.
Z podanych składników wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Kawałki warzyw maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Podobnie postępujemy z kawałkami oscypka.
Upieczone kawałki osączyć z tłuszczu na ręcznikach kuchennych.  

My zajadaliśmy z meksykańskim sosem guacamole bo pasował mi tu znakomicie ale można też jeść warzywa same.
Smacznego.  

3 komentarze

  1. świetnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpasowałaś się tym przepisem do dzisiejszego Dnia Indii :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię w ten sposób smażone warzywa :-) Powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger