Ciasto jest według pomysłu Marthy Stewart a znalazłam je Przy kubku kawy.
Dziękuję za inspiracje bo ciasto jest bardzo dobre.
Może nie jest takie piękne jak pierwowzór ale przepyszne.
Składniki:
- 8 łyżek masła
- 160 g gorzkiej czekolady
- 10 g kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki musu z dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem ciągle mieszając.
Zostawiamy do wystygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, pieprz kajeński i sól.
W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii.
Dodajemy do miski drugiej zawartość miski pierwszej, mieszamy i ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy mus z dyni wymieszany z olejem, gałką i cynamonem, mieszamy a do drugiej czekoladę i kakao i także mieszamy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia - blacha 24x24 - i wylac na nią połowę ciasta czekoladowego, na nie połowę ciasta z dynią i znowu resztę ciasta czekoladowego i resztę z dynią.
Widelcem przemieszac oba ciasta aby powstał efekt marmuru.
Ciasto z wierzchu posypać posiekanymi orzechami i piec w 180 C przez 40 minut.
Smacznego.
2 komentarze
ale bym Ci ukradła taki kawałek:) mniam!
OdpowiedzUsuńŁał, pieprz kajeński w składzie :). Piekny murzynek. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.