Blog jest na 70 miejscu i myślę że dzięki Wam będzie się piął w górę.
Wasze zdrowie!
Składniki:
- 1/2 litra czystej wódki
- 200 g białych wiórek kokosowych
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- trochę mleka krowiego
Wódką zalewamy wiórki kokosowe i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Będzie gęsta papka.
Teraz będzie potrzebny blender z kloszem.
Wszystkie składniki tzn. wiórki z alkoholem, cukry,mleko skondensowane oraz krowie wkładamy do misy blendera i miksujemy - jesli nie mieści się masa na raz musimy podzielić na dwie porcje.
Mleka krowiego dodałam około 150 ml.
Następnie zmiksowaną masę umieszczamy na sicie i to co pod sitem to likier a to co na sicie używamy do deserów i ciast.
Takie pijane wiórki używam np. do wypieku bezików.
Butelka powinna postać w lodówce minimum 12 godzin.
Na zdrowie!!!
11 komentarze
Cieszę się Dorotko, że wypróbowałaś mojego przepisu i że jesteś z niego zadowolona:D
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :-)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszny taki likier, to chyba coś podobnego do słynnego Malibu:)
OdpowiedzUsuńTak tak ale likieru nie wódki :-)
Usuńfajne :))
OdpowiedzUsuńmmmm pycha. Szkoda, że nie mam blendera..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Możesz zmielić przez maszynkę a potem dodac płynne składniki, tez będzie ok :-)
Usuńczy te 12 godzin musi odstać czy musi do 12 godzin zostac spożyty ?
OdpowiedzUsuńTak jak napisane :-)
UsuńUwielbiam ten likier, muszę znów zrobić :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.