Kołacz jest pyszny i wyrósł mi bardzo, polecam także Wam.
Składniki:
- 50 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 białko
- 25 g drożdży
- 1/5 kostki margaryny (50 g)
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mąki (100 g)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, żółtka i sól, wlej wyrośnięty rozczyn i resztę mleka i wszystko wymieszać za pomocą miksera a pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną i przestudzona margarynę.
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść ciasto tak aby odchodziło od ręki.
Tortownicę o wymiarach 26 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miseczki i wyrobić palcami tak aby powstała sypka kruszonka.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 160 C przez 40 minut.
Smacznego.
6 komentarze
Ciacho drożdżowe z kruszonką jem wszędzie,nawet pod wodą hahah:)
OdpowiedzUsuńLubimy takie kołacze,czasami robię podobne:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kołacza, wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, lubie takie proste ciasta:)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej i prosze o przeslanie adresu do wysylki jak najszybciej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie, przy najbliższej okazji na pewno spróbuję je upiec. Mam tylko jedno pytanie, czy zamiast orzechów można dać owoce? :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.