Jest bardzo użytecznym tłuszczem i mozna je dość długo przechowywać.
Można używać takie masło klarowane zwane również masłem Ghee do wszystkiego.
Do smażenia bo nadaje potrawom lekki orzechowy smak i ma wysoką temperaturę "dymienia" a w połączeniu z olejem jest rewelacyjne.
Używam go także do pieczenia, do zapiekanek, beszamelu albo do zaprawiania zupy.
Robi sie je naprawdę prosto ale trzeba tu użyć masła prawdziwego bez dodatków o co najmniej 82 % zawartości tłuszczu.
Składniki:
- 500 g masła o zawartości tłuszczu min. 82%
- rondelek z grubym dnem
Klarowanie to proces, podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji, efektem czego otrzymujemy czysty tłuszcz o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach.
Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na maleńkim ogniu.
Trwa to kilka minut i wtedy na powierzchni rondla utworzy sie piana z białka.
Należy wtedy wyłączyć palnik i powoli zebrać pianę a żółciutkie masło przelać powoli do słoika lub innego naczynia ale uważać trzeba na drugą warstwę białka które jest na dnie rondla.
Ta warstwę również zostawiamy w rondlu.
Tak oto mamy pyszne masło Ghee do wpieków i wyrobów wszelakich.
Smacznego.
8 komentarze
Słyszałam o tym, ale nigdy nie wiedziałam, jak to zrobić. To teraz już wiem :)
OdpowiedzUsuńWidziałam kilka razy takie masło w sklepie ale widzę, że można zrobić je samemu - i to bardzo łatwo :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie nie używałam ale chyba zacznę:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow! super i jakie proste.
OdpowiedzUsuńA takie klarowane masło zastyga czy pozostaje w formie płynnej??
OdpowiedzUsuńZastyga ale jest dość miękkie aby nabrać łyżką :-)
UsuńNie wiedziałam o tym w każdym razie dziekuje i pozdrawiam serdcznie
OdpowiedzUsuńNo to jest dobra i przydatna porada :) Będę częściej do ciebie zaglądać :) I zapraszam do siebie może coś cię zainteresuje :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.