Ja oczywiście trochę dodałam składników do przepisu Ludmiły.
A przy okazji mogłam wypróbować sól morską którą dostałam nawiązując współpracę z Royal Brand.
Sól cytrynowa z jajami okazała się pomysłem bardzo trafionym.
Zapraszam.
Składniki:
- 9 jaj ugotowanych na twardo
- 1 cebula duża
- 1 dymka ze szczypiorem
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2 jaja surowe
- 2 łyżki masła klarowanego
- pęczek posiekanej naci pietruszki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 1,5 łyżeczki soli morskiej cytrynowej Royal Brand
- 2 łyżki sosu seczuańskiego
Wkładamy do miski.
Obie cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle, studzimy.
Przekładamy do miski z jajami i dodajemy posiekane zioła i przyprawy oraz sól cytrynową - jak ona pachnie - śmietanę oraz sos seczuański.
Mieszamy wszystko dodając jeszcze bułkę tartą.
Dodajemy do masy żółtka a białka ubijamy na sztywno.
Na koniec dodajemy do masy jajecznej ubita piane i delikatnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy margaryna i wysypujemy bułką tartą.
Masę jajeczną wkładamy do formy, należy wierzch wyrównać i piec w 180 C przez 30-40 minut-do momentu aż wierzch się zarumieni.
Smacznego.
6 komentarze
Mniam ! :D
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńTo jest pycha!!! Muszę wypróbować gdyż uwielbiam danka w tym stylu np. kotlety jajeczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mojej ciszy serca...
U Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe i wygląda na smaczne:) można to potraktować jako zimna przekąskę?
OdpowiedzUsuńUwielbiam keks. Mmm.Pychosza!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.