Ale można ten krupnik ugotować normalnie tylko zajmie Wam to chwilę dłużej.
Zapraszam.
Krupnik jaglany.
Składniki:
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 4 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- kilka liści pora
- 3 - 4 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
- Pietruszkę w cienkie słupki a selera w kostkę.
- Pora siekamy w pół plasterki.
- W szybkowarze ( lub na patelni ) rozgrzewamy olej i smażymy warzywa jakieś 3-4 minuty.
- Następnie warzywa zalewamy bulionem dodajemy kaszę i zamykamy szybkowar, nastawiamy na 7 minut od osiągnięcia najwyższego ciśnienia przez garnek.
- Lub w normalny sposób gotujemy do miękkości.
- Otwieramy garnek i dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku i i zagotowujemy jeszcze raz.
Przepis własny.
9 komentarze
To coś dla mnie, zdrowo i smacznie;)
OdpowiedzUsuńno proszę jak ciekawie sie zrobiło, jak smacznie.... krupnik zdrowa zupa
OdpowiedzUsuńCos widzę, że będę tu zaglądała. Już dopisuje się do obserwatorów.
pozdrawiam i zapraszm
U mnie krupnik tolerują tylko na wiosnę, jak są same młode warzywa. Ja bardzo lubiłam i lubię o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńkurcze a ja miałam szybkowar ale mam stwierdziła, że nam się nie przyda i go wyrzuciła, szkoda akurat tak jak mówisz na szybkie dania byłby jak znalazł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupnik:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na szybki obiad.....U mnie dzisiaj jarzynowa z kuskusem. ;)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńLubię krupnik z kaszki jaglanej. Jest najzdrowsza.
OdpowiedzUsuńDorotko, dzisiaj zaczęłam suszyć szynkę( schab) wg Twojego przepisu.
Mam nadzieję, że będzie dobra. Twoja wyglądała przepięknie.
Pozdrawiam
W sam raz taki krupniczek na te zimne dni:)Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.