Jak ktoś lubi golonkę to jest to pyszny obiad i przystawka w jednym.
Składniki:
- 2 golonki przednie ok. 2 kg
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka jałowca
- 4 ziarnka pieprzu
- sól
- szczypta cukru
U mnie trwało to 45 minut.
Do kapusty potrzeba:
- 500 g kapusty kiszonej
- 8 kapeluszy suszonych podgrzybków
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1 cebula
- 3 łyżki skwarków wieprzowych
- 1 łyżka smalcu
Gotować jakieś 20 minut.
Grzyby namoczyć w 200 ml wody zimnej na 2 godziny a następnie ugotować - jakieś 20 minut będzie to trwało.
Wywar grzybowy wraz z grzybami wlać do kapusty i dalej ją gotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce smalcu, dodać skwarki i razem smażyć chwilę.
Wrzucić podsmażoną cebulę do kapusty.
Gotować razem jeszcze z 30 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego należy przełożyć kapustę, którą zalać 1 łyżką wazową wywaru z golonki.
Na kapuście układamy golonkę i wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 C na 45 minut.
Potem odkrywamy pokrywkę i smarujemy golonkę glazurą i zapiekamy jakieś 30 minut.
Skład glazury:
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.