Ciasto jest egzotyczne i bardzo pulchne.
Polecam.
Ciasto herbaciane z indyjska nutą.
Składniki:
- 125 g margaryny
- 1 duże mango
- 1 piramidka herbaty Lipton
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru (250 g)
- sok z 1-2 cytryn
- 1/2 szklanki złotych rodzynek
Mango należy obrać ze skórki, wyjąć pestkę a miąższ zmiksować na gładką masę razem z sokiem z cytryny.
Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i wrzucić do niej rodzynki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka należy ubić z cukrem na puch i wymieszać z miękką margaryną.
Do masy jajecznej dodać mąkę i zmiksowane mango.
Dobrze wymieszać.
Na koniec należy dodać do masy przecedzoną herbatę i oprószone mąką rodzynki.
Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto należy przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 15x29 i piec w temperaturze 180 C przez 60 minut.
Smacznego.
10 komentarze
Właśnie zachwycalam sie nad serami Twojej produkcji,a tu juz ciasto sie pojawia-jestes niesamowita:)))
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:) w zasadzie można takie ciasto można zrobić o dowolnym smaku herbaty:)
OdpowiedzUsuńTak masz rację, mysle że miętowe byłoby super:-)
UsuńU Ciebie ciągle coś nowego i pysznego:)))ciasto herbaciane nawet o nim nie słyszałam:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwygląda jak chleb, ale po składnikach widać, że jest pyszne
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmusi przepięknie pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Tak tez pachnie :-)
UsuńBardzo ciekawie musiało smakować. A pachniało herbatą...? Bo uwielbiam zapach herbaty...
OdpowiedzUsuńJak sie piekło to bardzo a po ostygnięciu ma posmak herbaciany :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.