Proszę bardzo pyszny, pachnący, puszysty, na zakwasie, chlebek z płatkami owsianymi.
Składniki:
- 1 kg mąki żytniej
- 4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- jajo do smarowania chleba
- płatki owsiane do posypania wierzchu
- tłuszcz i płatki owsiane do wysypania foremek
Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok.2-3 godzin.
Gdy ciasto wyrośnie należy je odgazować a następnie przełożyć do dwóch nasmarowanych margaryną i obsypanych płatkami owsianymi keksówek, wygładzić wierzch wodą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu chlebki posmarować roztrzepanym jajem i obsypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
po upieczeniu chleby wyjąć z foremek i studzić na kratkach.
Smacznego.
11 komentarze
Aż mi tutaj zapachniało:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTo dopiero smak, uwielbiam piec chleb, jego zapach i smak jeszcze ciepłej kromki :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje, bo wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńTak też smakuję:-)
UsuńZ płatkami owsianymi chleba jeszcze nie piekłam, więc na pewno wypróbuję. Za to wczoraj piekłam tylko na drożdżach chleb z kaszą gryczaną i też był smaczny :)
OdpowiedzUsuńO ciekawe, zgapie na pewno :-)
Usuńoj chętnie zjadłabym coś takiego na śniadanie:) z masełkiem najlepiej:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się delektuje tym chlebkiem,jest przepyszny i co ważne bardzo łatwy.Zapach w domu wspaniały.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :-)
UsuńCiekawy blog, ale ja szukam przepisu na roszponkę.A może będę mogłam liczyć na podpowiedź? Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajnie byłoby sie przedstawić no nie?
UsuńOto moja podpowiedź:
http://doowa.blogspot.com/2012/11/saatka-z-roszponki-granatu-i-winogron.html
http://doowa.blogspot.com/2012/11/saatka-z-roszponki-granatu-i-winogron.html
http://doowa.blogspot.com/2012/04/saatka-z-roszponki-i-czarnych-winogron.html
http://doowa.blogspot.com/2012/03/saatka-ze-szpinaku-i-roszponki-z-feta-i.html
Pozdrawiam:-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.