Jest równie pyszny i pomaga w metabolizmie bo ma w sobie dużo owsianych dobroci.
Składniki:
- 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego
- 1 kg mąki pszennej
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki mieszanki ziół ulubionych
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 szklanki letniej wody
Trwa to ok. 1 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować dwa bochenki, które umieścić w dwóch formach keksowych wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką.
Odstawić formy z ciastem do ponownego wyrośnięcia.
Ten proces trwa ok. 50 minut do godziny.
Po wyrośnięciu posmarować bochenki woda i naciąć nożem wierzch aby nie popękał i piec w temperaturze 200 C przez 50 minut.
Smacznego.
2 komentarze
Dawno nie piekłam chleba...szkoda, że zakwasu nie mam...
OdpowiedzUsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.