Ten chleb jest takim moim eksperymentem i muszę Wam powiedzieć że jestem z niego dumna.
Rewelacyjny bochen i taki pyszny z chrupiącą skórką i taki mięciutki.
Upieczcie sobie polecam.
Składniki:
- 400 g mąki żytniej
- 600 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cebulki prażonej
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
- 3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto jest dość luźne.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zarobić i włożyć bochen do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego i czekać aż bochen pod przykryciem nam urośnie.
Na wierzchu chleb nakrawamy nożem aby bardzo nie popękał.
Jak chleb wyrośnie smarujemy go lekko osłodzoną wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C w którym na dnie ustawiamy naczynie z wodą.
Chleb pieczemy godzinę czasu.
Zachęcam do upieczenia bo naprawdę jest pyszny.
Po wyjęciu z pieca dajemy mu 5 minut i wyjmujemy z formy a bochen umieszczamy na kratce aby nie zaparował.
Smacznego.
4 komentarze
Smakowicie wygląda , pewnie równie smakowity. Pozdrawiam....)
OdpowiedzUsuńPiękny i pysznie wyglądający chlebek:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, w sam raz na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńoj fajniusi!!! juz notuję !!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.