poniedziałek, 28 stycznia 2013

Chleb pszenno-żytni z rodzynką

Idealny chleb na śniadanie do dżemiku albo miodu.
Potrzebujemy teraz dużo wsparcia ze strony jedzenia bo bakterie nas przyłapią i pomęczą oj wiem coś o tym.
Natomiast miód, cytryna, czosnek, imbir to nasi bakteriobójcy i sprzymierzeńcy w walce z bakteriami.
Chleb z miodem na śniadanie i herbata z cytryną.

                Składniki:
  • 2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 600 g maki pszennej
  • 400 g mąki żytniej
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
Ze wszystkich podanych składników zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jeśli jest chłodno w mieszkaniu zawijam miskę z ciastem w obrus ceratowy a następnie w koc i tak odstawiam do wyrośnięcia.
Ciasto wyrasta ok. 3 godzin.
Po wyrośnięciu ciasto na chleb należy "odgazować"czyli przemieszać łyżką kilka razy.
Dwie formy do keksów wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przełożyć do foremek i ponownie odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte posmarować wodą i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 60 minut.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut w foremce a następnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego.
Serdecznie dziękuje za wszystkie wysłane sms-y.
Jesteśmy w 7 dziesiątce ale proszę o jeszcze trochę głosów.
Do 31.01 mamy jeszcze chwilkę.
Sms o treści D00229 na numer 7122
Będą wypoczywać dzieci niepełnosprawne na obozach dzięki Waszym sms-om.
Dziękuję.

3 komentarze

  1. Piękny ten chlebek, ale z tego co widzę, to chyba jesteś specjalistką od pieczenia chleba :)
    Czy można zamiast rodzynek dodać suszoną żurawinę?
    pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger