Babka jest bardzo wilgotna i bardzo bardzo słodka, ale co tam.
Zasmakuje każdemu łasuchowi.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g margaryny Kasia
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- 5 jaj
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml ajerkoniaku
- 200 g kruchych krówek
- szczypta soli
- 100 g margaryny Kasia
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g brązowego cukru
Pozostała mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku.
Ciągle ucierając dodać ajerkoniak a następnie po łyżce mąkę.
Do ciasta należy włożyć kawałki krówek i delikatnie wymieszać.
Formę do babki z kominem należy natłuścić i obsypać mąką.
Wlać do formy ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 40 minut.
Do garnka włożyć wszystkie składniki polewy i gotować aż polewa zgęstnieje.
Ciepłą polewą polać przestudzoną babkę.
Smacznego.
5 komentarze
ta babka krówkowa mnie zaczarowała! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
na taką właśnie babkę mam ochotę, pycha:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńEla
OdpowiedzUsuńDlaczego ciasto przykleiło mi sie do formy zrobiłam wedlug przepisu
odpowiedź moja brzmi :nie wiem. Może za niska temperatura w piekarniku, moze za krótko się piekła, może, może...nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.