Potocznie zwane także pajem dyniowym a dla mnie jest to po prostu tarta z musem dyniowym.
Jest pyszna i delikatna więc polecam.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 75 g cukru
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
Farsz dyniowy:
- 1 i 1/4 musu z dyni
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości.
Na końcu wlać mleko i jeszcze chwile ubijać.
Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 C.
Wystudzić tartę i dopiero jak farsz osiągnie konsystencję gęstego budyniu tarta gotowa do delektowania się.
Smacznego.
7 komentarze
Lubię dynię.Zbyt mało zamroziłam.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zrobić z dżemu dyniowego?
Pozdrawiam
Łucjo, oczywiście że możesz tylko zmniejsz wtedy ilość cukru :-)
Usuńciasto rewelacja,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
wygląda wspaniale, ale wystawiam się na pokusę zaglądając do ciebie :)
OdpowiedzUsuńLubie ciasta-tarty ale dyniowego nie jadałam , czas spróbować. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho - dynia, mmm...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.