środa, 9 stycznia 2013

Amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe pieczone na Halloween.
Potocznie zwane także pajem dyniowym a dla mnie jest to po prostu tarta z musem dyniowym.
Jest pyszna i delikatna więc polecam.


                    Składniki:
         Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 75 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
           Farsz dyniowy:
  • 1 i 1/4 musu z dyni
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
 Ciasto wyłożyć w formie do tarty, formując brzeg i lekko dociskając.
Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości.
Na końcu wlać mleko i jeszcze chwile ubijać.
Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 C.
Wystudzić tartę i dopiero jak farsz osiągnie konsystencję gęstego budyniu tarta gotowa do delektowania się.   
 Smacznego.

7 komentarze

  1. Lubię dynię.Zbyt mało zamroziłam.
    Czy mogę zrobić z dżemu dyniowego?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo, oczywiście że możesz tylko zmniejsz wtedy ilość cukru :-)

      Usuń
  2. wygląda wspaniale, ale wystawiam się na pokusę zaglądając do ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie ciasta-tarty ale dyniowego nie jadałam , czas spróbować. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciacho - dynia, mmm...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger