Zupa jest pikantna, aromatyczna i pożywna, idealna na grudniowe dni.
Zapraszam i polecam.
Zupa z cukinii.
Składniki:
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 bardzo duże ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- jasna część niedużego pora
- 1/2 cukinii
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszu z kani
- 1 łyżeczka suszu z opieniek
- sól morska
- pieprz czarny
- chili
- 1500 ml wody
- 2 kostki drobiowe bez konserwantów
- 1 ząbek czosnku
- olej winogronowy + masło do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki.
- Włożyć do garnka.
- Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na mieszaninie oleju i masła na rumiano.
- Warzywa zalać wodą, włożyć kostki drobiowe oraz przyprawy i gotować do miękkości.
- Dodać przesmażoną cebulę.
- Gdy warzywa będą już miękkie ze smalcu i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do zupy.
- Doprawiamy chili do smaku.
Przepis własny.
3 komentarze
Przy takiej pogodzie ta Twoja zupa to majstersztyk! Taki talerz albo dwa idealne po powrocie do mieszkania ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy. I ta pewnie też będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj chętnie zjadłabym coś ciepłego bo zmarzłam dzisiaj okropnie:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.