sobota, 8 grudnia 2012

Zupa rybno - grzybowa

Pomysł na ta zupę znalazłam na Przyślij Przepis ale to tylko pomysł.
Miałam ochotę ugotować zupę rybną już dawno ale jakoś nie miałam weny jak to ma być i co do niej włożyć.
I jak zobaczyłam przepis "afrodyty" zaraz mi się wszystko poukładało i oto jest.
Pyszna zupa rybno - grzybowa dla smakoszy zupy grzybowej oraz zwolenników ryb.
Zapraszam i polecam.
Zupa rybno - grzybowa.

Składniki:
  • 1 mały karp
  • 2 głowy od pstrąga
  • 1 głowa jesiotra
  • 2 nieduże flądry
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 niedużej bulwy selera
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • kilka liści pora
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • makaron wedle uznania - ja miałam końcówki różnych makaronów
Przygotowanie zupy:
  • Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody na 2 - 3 godziny a następnie ugotować je w osolonej wodzie - nie wylewać wywaru.
  • Ryby oczyścić, wypłukać a następnie moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godzin.
  • Pokroić na dzwonka.
  • Warzywa obrać, pietruszkę i selera zostawić w całości a marchew pokroić na plastry.
  • Liście pora umyć i zostawić w całości.
  • Warzywa zalać 1,5 litra wody i zagotować.
  • Gotować 5 minut po czym dodać dzwonka i głowy ryb.
  • Gotować razem 15 minut.
  • Po tym czasie wyjąć głowy i wywalić a resztę ryb wyjąć i obrać z ości i podzielić na kawałki.
  • Do bulionu dodać pokrojone w paski grzyby oraz wywar spod gotowania grzybów.
  • Zagotować ponownie zupę i dodać koncentrat pomidorowy.
  • Doprawić zupę do smaku solą , pieprzem oraz odrobiną cukru.
  • Cebulkę drobno posiekaną poddusić na maśle i włożyć do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
  • Włożyć kawałki ryby do zupy.
  • Delikatnie wymieszać i gotowe.
  • Podałam z makaronem.
  • Ta zupa jest idealna na wieczerzę wigilijną.
Smacznego.
Przepis z PP

2 komentarze

  1. Różne ryby, różne makarony..i efekt smakowity..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię ryby ale nigdy nie przekonywała mnie zupa rybna:))ja jej po prostu nie jadłam:))ale Twoja wygląda tak zachęcająco że chyba wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger