Miałam ochotę ugotować zupę rybną już dawno ale jakoś nie miałam weny jak to ma być i co do niej włożyć.
I jak zobaczyłam przepis "afrodyty" zaraz mi się wszystko poukładało i oto jest.
Pyszna zupa rybno - grzybowa dla smakoszy zupy grzybowej oraz zwolenników ryb.
Zapraszam i polecam.
Zupa rybno - grzybowa.
Składniki:
- 1 mały karp
- 2 głowy od pstrąga
- 1 głowa jesiotra
- 2 nieduże flądry
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 niedużej bulwy selera
- 1500 ml bulionu warzywnego
- kilka liści pora
- sól morska
- pieprz czarny
- makaron wedle uznania - ja miałam końcówki różnych makaronów
Przygotowanie zupy:
- Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody na 2 - 3 godziny a następnie ugotować je w osolonej wodzie - nie wylewać wywaru.
- Ryby oczyścić, wypłukać a następnie moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godzin.
- Pokroić na dzwonka.
- Warzywa obrać, pietruszkę i selera zostawić w całości a marchew pokroić na plastry.
- Liście pora umyć i zostawić w całości.
- Warzywa zalać 1,5 litra wody i zagotować.
- Gotować 5 minut po czym dodać dzwonka i głowy ryb.
- Gotować razem 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć głowy i wywalić a resztę ryb wyjąć i obrać z ości i podzielić na kawałki.
- Do bulionu dodać pokrojone w paski grzyby oraz wywar spod gotowania grzybów.
- Zagotować ponownie zupę i dodać koncentrat pomidorowy.
- Doprawić zupę do smaku solą , pieprzem oraz odrobiną cukru.
- Cebulkę drobno posiekaną poddusić na maśle i włożyć do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
- Włożyć kawałki ryby do zupy.
- Delikatnie wymieszać i gotowe.
- Podałam z makaronem.
- Ta zupa jest idealna na wieczerzę wigilijną.
Smacznego.
Przepis z PP
2 komentarze
Różne ryby, różne makarony..i efekt smakowity..
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię ryby ale nigdy nie przekonywała mnie zupa rybna:))ja jej po prostu nie jadłam:))ale Twoja wygląda tak zachęcająco że chyba wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.