Zawsze wiedziałam że to jest żulik i już, dużo rodzynków i ten lekko przypalony posmak a dziś dowiaduję się że to chlebek turecki.
Zresztą jak zwał tak zwał, jest pyszny.
Polecam.
Żulik - turecki chlebek.
Składniki: keksówka 30 x 10 cm
- 500 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 7 g drożdży suchych instant
- 330 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki melasy - dałam z granatów
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżeczki kawy zbożowej
- 100 g rodzynków
Przygotowanie chleba:
- Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem.
- Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło.
- Ostudzić, powinno być letnie.
- Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto.
- Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Powinno podwoić objętość.
- Przełożyć ciasto do keksówki długiej i wąskiej, ja miałam 10 x 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
Przepis MW
2 komentarze
Piekę właśnie to ciasto-chlebek. Ciekawe jak wyjdzie, widzę , że nie dodała pani melasy.
OdpowiedzUsuńJa jej też nie miałam i zrobiłam cos takiego rozgotowałam 10dg daktyli w małej ilości wody i dodałam do ciasta, taką papkę.Dałam więcej kawy zbozowej 4 łyżki która podgotowałam aby dała więcej koloru ( inki trzeba by dać mniej jakieś 2-3 łyżeczki.Pozdrawiam
A skąd stwierdzenie że nie dałam melasy? Jak najbardziej jest w chlebku i daje znakomity smak. Dałam melasę z granatów. Pozdrawiam. Daktyle to dobry pomysł, natomiast z kawą bym uważała bo może potem być chleb gorzki. Natomiast tutaj miała być w proszku bo jeśli dodajesz więcej płynu to musisz dodać więcej mąki i zaburza to całą procedurę. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.