U mnie zapas grzybów jest spory i użyłam dlatego opieniek.
Spróbujcie.
Składniki:
- 200 g opieniek bądź innych grzybów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cebula
- farsz z ziemniaków
- 6 dużych ziemniaków
- ser żółty do posypania
- ser koryciński długodojrzewający do farszu ok.50 g
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Opieńka miodowa |
Wtedy je odcedzić , przestudzić i pokroić na połówki wzdłuż ziemniaka.
Środek ziemniaka wydrążyć łyżeczką i zmiażdżyć go widelcem.
Opieńki umyć i pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę obrać i posiekać drobno a następnie zrumienić na maśle.
Dodać na patelnie grzyby, przykryć i dusić 2-3 minuty a następnie zdjąć pokrywkę i dalej smażyć ok 8-10 minut.
Dodać na patelnie farsz z ziemniaków ( wydrążony) i razem wymieszać.
Dodać również starty ser koryciński, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przestudzonym farszem nadziewać ziemniaki a następnie posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 25 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
6 komentarze
wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką łódeczkę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
Tak, przepraszam muszę dopracować na blogu kwestię maila do mnie. Bardzo dziękuję za przepis na zakwas chlebowy. Od pewnego już czasu przymierzam się do spróbowania wypieku chleba. Z przepisu na zakwas skorzystam, ponieważ bardzo lubię chleby na zakwasach, drożdże mniej. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZawsze kiedy do Ciebie zaglądam(a robię to często nawet jak nie zostawiam śladu)robię się głodna:))))dzisiejsze danie jest takie zachęcające i w dodatku nigdy czegoś podobnego nie jadłam:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadła takich grzybków, szkoda, ze już nie sezon:) łódeczki prezentują się ciekawie, zawsze to jakieś urozmaicenie na obiad:)
OdpowiedzUsuńAle zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.