A skoro sezon dyniowy trwa to jemy dynię pod każdą postacią.
Składniki:
- 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g miąższu dyni
- 300 g twardego sera żółtego
- 1 biała cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dynię pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem rzepakowym, wymieszać, ułożyć na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 C.
Wystudzić a ziemniaki ugotowane obrać.
Dynię i ziemniaki każde osobno zemleć.
Obie masy układać warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym.
Każdą warstwę oprószyć gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wierch posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
4 komentarze
świetny przepis na wykorzystanie dyni, szkoda, że moje zapasy zużyłam na ciasto dyniowe:d
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię pieczoną dynię z solą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem, skropioną oliwą. Myślę, że w Twojej zapiekance będzie smakować świetnie!
OdpowiedzUsuńA my jakoś dyni nie jadami ale widzę że trzeba to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.