sobota, 22 grudnia 2012

Wyśmienity pasztet

Przepis na pasztet zaczerpnęłam z nowego wydania PP czyli Hity na www.przyślijprzepis.
Pasztet jest znakomity, wilgotny, aromatyczny i co najważniejsze nie kruszy się.
Polecam bo pyszny a nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Trochę przepis pozmieniałam po swojemu i przedstawiam Wam teraz.

          Składniki:
  • ok.1 kg mięsa od szynki
  • 300 g boczku surowego
  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1 pietruszka
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 jaja
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku + do posypania 
  • 1łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • białko do wysmarowania blaszki
  • tłuszcz i bułka do blaszki

 Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do szybkowara albo do dużego gara.
Dodać do garnka pokrojone warzywa oraz grzyby, cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.
Ja użyłam szybkowaru i dlatego miałam ugotowane wszystko w 15 minut.
Wszystkie składniki w garnku należy zalać ok. szklanką wody, może ciut więcej tak aby po gotowaniu zostało tyle wywaru aby wchłonięty został przez bułkę czerstwą.
Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru a do wywaru włożyć czerstwą bułkę aby wchłonęła cały płyn.
Wątróbkę należy sparzyć ok. 5 minut wrzątkiem i odcedzić.
Następnie wszystko dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o małych otworach sita.
Do przestudzonego farszu dodać jaja, majeranek, tymianek oraz sól, pieprz a jeśli masa będzie rzadka dodajemy bułkę tarta lub kasze mannę.
Formę do pieczenia smarujemy masłem a następnie wysypujemy grubo bułką tartą.
Pasztet przekładamy do formy a następnie wygładzamy i smarujemy roztrzepanym białkiem.  
Na wierzchu posypujemy tymiankiem suszonym
 Pieczemy 70 minut w temperaturze180 stopni. 
 

Smacznego.

9 komentarze

  1. Wygląda wspaniale,myślę ze i tak smakuje, pozdrawiam i życzę Zdrowych spokojnych Swiąt

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet wygląda pysznie:))ja mam królika i chciałam zrobić pasztet ale brakło czasu może zrobię po świętach:)))Pozdrawiam i najpiękniejszych świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. może skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy wyśmienity pasztet to znakomita sprawa, zawsze mi smakuje jak sama robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest sporo miesa- jakiej wielkosci uzyc formy- nigdy nie pieklam pasztetu, a ten mnie zacheca by zawinac rekawy ;widze,ze zdjecia, ze jest spory- jesli uzyje dwie male formy, to czas pieczenia ? chyba duzo krocej; Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to foremka 35 x 11. Tak jeśli użyjesz mniejszych form trzeba piec krócej. Myślę że około 50-60 minut.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger