Pasztet jest znakomity, wilgotny, aromatyczny i co najważniejsze nie kruszy się.
Polecam bo pyszny a nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Trochę przepis pozmieniałam po swojemu i przedstawiam Wam teraz.
Składniki:
- ok.1 kg mięsa od szynki
- 300 g boczku surowego
- 700 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- kawałek selera bulwiastego
- 1 pietruszka
- kilka suszonych grzybów
- 2 jaja
- 1 duża czerstwa bułka
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka tymianku + do posypania
- 1łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- białko do wysmarowania blaszki
- tłuszcz i bułka do blaszki
Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do szybkowara albo do dużego gara.
Dodać do garnka pokrojone warzywa oraz grzyby, cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.
Ja użyłam szybkowaru i dlatego miałam ugotowane wszystko w 15 minut.
Wszystkie składniki w garnku należy zalać ok. szklanką wody, może ciut więcej tak aby po gotowaniu zostało tyle wywaru aby wchłonięty został przez bułkę czerstwą.
Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru a do wywaru włożyć czerstwą bułkę aby wchłonęła cały płyn.
Wątróbkę należy sparzyć ok. 5 minut wrzątkiem i odcedzić.
Następnie wszystko dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o małych otworach sita.
Do przestudzonego farszu dodać jaja, majeranek, tymianek oraz sól, pieprz a jeśli masa będzie rzadka dodajemy bułkę tarta lub kasze mannę.
Formę do pieczenia smarujemy masłem a następnie wysypujemy grubo bułką tartą.
Pasztet przekładamy do formy a następnie wygładzamy i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Na wierzchu posypujemy tymiankiem suszonym.
Pieczemy 70 minut w temperaturze180 stopni.
Smacznego.
9 komentarze
Wygląda wspaniale,myślę ze i tak smakuje, pozdrawiam i życzę Zdrowych spokojnych Swiąt
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda pysznie:))ja mam królika i chciałam zrobić pasztet ale brakło czasu może zrobię po świętach:)))Pozdrawiam i najpiękniejszych świąt życzę
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńmoże skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńmoże skorzystam
OdpowiedzUsuńDomowy wyśmienity pasztet to znakomita sprawa, zawsze mi smakuje jak sama robię.
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania tej wersjii.
UsuńJest sporo miesa- jakiej wielkosci uzyc formy- nigdy nie pieklam pasztetu, a ten mnie zacheca by zawinac rekawy ;widze,ze zdjecia, ze jest spory- jesli uzyje dwie male formy, to czas pieczenia ? chyba duzo krocej; Barbara
OdpowiedzUsuńJest to foremka 35 x 11. Tak jeśli użyjesz mniejszych form trzeba piec krócej. Myślę że około 50-60 minut.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.