Zrobiłam tort przekładany śmietaną ale uwaga, jak będziecie też przekładać to ciasto które upieczecie jest bardzo, bardzo wilgotne i trzeba uważać aby blaty się nie rozpadły bo mnie niestety tak się stało.
Ale posklejałam je jakoś i tort urodzinowy dla "P" wyszedł rewelacyjnie.
Zapraszam.
Składniki:
- 8 jaj
- 250 g margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 300 g maku suchego
- 600 g jabłek
- 8 łyżeczek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 3 tabliczki czekolady białej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru
- 1 śmietan-fix
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Gdy masa będzie puszysta ,ciągle mieszając dodawać stopniowo zmielony mak i starte jabłka.
Jeśli jabłka puszczą sok należy go odcisnąć.
Kolejno dodać olejek migdałowy,proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek.
Piec około godz w temp. 170 stopni.
Piekłam w tortownicy 26 cm. średnicy.
Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.
Ciasto bardzo delikatnie przekroić na dwa blaty.
Na pierwszy wyłożyć ubita śmietanę i przykryć drugim.
Wierzch tortu polać czekoladą zostawiając jednak 3 - 4 łyżki w misce do której należy dodać zaparzoną w kilku łyżkach wrzątku kawę.
Wymieszać i chwilę odczekać aż trochę przestygnie i zacznie się ściągać i rozlać na torcie.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
4 komentarze
Świetna wariacja!Mniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie, nie widać żeby się rozpadał:)
OdpowiedzUsuńDawno tu nie zaglądałam i kiedy wreszcie mogę od razu taki pyszny tort..ach:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam tort makowy. Twój wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.