O zdrowotnych właściwościach żurawiny wie najwięcej ten kto miał zapalenie pęcherza moczowego.
Bowiem wszystkie prawie leki na ta dolegliwość zawierają ekstrakt z żurawiny.
Owoc żurawiny jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały (witamina C, A, potas) oraz barwnik.
O wszystkim co związane z żurawina przeczytacie TUTAJ a ja aby długo zachować jej właściwości lecznicze ususzyłam gdy była świeża i niedroga.
Do mięs i ciast będzie jak znalazł.
Ja ja zjadam w każdej ilości i zawsze jej mało.
Wyjadałam już podczas suszenia.
Polecam do mięsa lub do ciast a może sernik na zimno.
Muszę spróbować.
Jak te kuleczki podczas suszenia cudnie się kurczyły.
Suszyły sie dość długo a teraz będą wykorzystane do granic możliwości.
Jedzmy żurawinę na zdrowie.
Smacznego.
Zobacz również
Tagi:
PRZETWORY NA ZIMĘ,
ŻURAWINA
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
6 komentarze
Ile mniej więcej żurawiny zostaje z 1 kg świeżej? Chciałam kupić i ususzyć. Zastanawiam się czy to opłacalne.
OdpowiedzUsuńWiesz nie ważyłam ile mi zostało ale z 1/2kg miałam pół pojemnika litrowego od lodów.
UsuńCzęść bowiem owoców żurawiny pomarszczyła sie a część była jak nadmuchane kuleczki.
Pamiętaj jednak że suszona w domu żurawina jest bardzo kwaśna.
dobre to jest?
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz żurawinę to dobre. Znasz smak żurawiny? kwaskowa z lekką goryczką. Tak właśnie smakuje żurawina, samo zdrowie.
UsuńA jak długo trzeba suszyć w suszarce?
OdpowiedzUsuńAz się wysuszy, zależy od suszarki i żurawiny, czasami cały dzień wystarczy a czasami 5 - 6 godzin. Będziesz wiedziała kiedy stanie się sucha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.