Teraz przedstawiam go Wam bo naprawdę warto je spróbować.
Składniki:
- 2 filety śledziowe
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- 2 ziela angielskie
- 3-4 łyżki dobrego oleju - ja użyłam winogronowego
Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i utłuc na proszek.
Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.
Przyprawy zalać olejem.
Śledzie ułożyć na półmisku i zalać aromatycznym olejem.
Ja swoje ułożyłam w pojemniku, zalałam olejem i włożyłam do lodówki aby dojrzały.
Smacznego.
2 komentarze
Korzenne robię podobnie.
OdpowiedzUsuńDodaję rozmarynu.
Dorotko ciekawi mnie jakie kupujesz śledzie.
Na wagę ala matias, czy Lisnera w oliwce lub inne firmy też w oliwce.
Pozdrawiam
Śledzie zawsze kuluję solone z beczki albo filety albo całe i sama filetuję :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.