wtorek, 18 grudnia 2012

Śledzie korzenne

Takie śledzie jadłam dawno dawno temu na jakiejś imprezie i nie wzięłam przepisu od właścicielki a potem długo szukałam tego smaku.
Teraz przedstawiam go Wam bo naprawdę warto je spróbować.
             Składniki:
  • 2 filety śledziowe  
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 łyżki dobrego oleju - ja użyłam winogronowego
 Śledzie moczyć ok. 2 godzin.
Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i utłuc na proszek.
Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.
Przyprawy zalać olejem.
Śledzie ułożyć na półmisku i zalać aromatycznym olejem.
Ja swoje ułożyłam w pojemniku, zalałam olejem i włożyłam do lodówki aby dojrzały.  
Smacznego.

2 komentarze

  1. Korzenne robię podobnie.
    Dodaję rozmarynu.
    Dorotko ciekawi mnie jakie kupujesz śledzie.
    Na wagę ala matias, czy Lisnera w oliwce lub inne firmy też w oliwce.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie zawsze kuluję solone z beczki albo filety albo całe i sama filetuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger