niedziela, 23 grudnia 2012

Rożki z kiszoną kapustą

Niedawno wyjęłam z pieca, pachnie w całym domu a jak ktoś jeszcze ma ochotę to zdąży bo robi się błyskawicznie.
Przepis pochodzi z magazynu Polska Gotuje i jest to przepis Moniki Muszyńskiej.
Rożki z kiszoną kapustą.

              
                 Składniki:
  • 400 g ciasta francuskiego - ja miałam gotowe
  • 1 cebula
  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 50 ml wody
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, kminek, liść laurowy i koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i smażyć ok. 5 minut.
Zalać wodą i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem do smaku i wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku 10 centymetrów.
Nakładać na kwadraty farsz kapuściany, posmarować brzeg rozkłóconym jajem i uformować trójkąty. 

Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 190 C ok. 30 minut - moje upiekły się w 20 minut i nabrały złocistego koloru.
   Smacznego.

2 komentarze

  1. Witam! Gratuluję wspaniałych przepisów..Proszę o więcej świątecznych...Pozdrawiam Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno w zakładce na górze strony Boże Narodzenie i Wigilia jest dużo przepisów, skorzystaj.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger