Przyprawy otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie.
Dziś na warsztat poszły:
Drobiowe polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym
Pomysł doskonały i przyprawy bardzo aromatyczne.
Z chęcią otwiera się te małe pudełeczka.
Składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- przyprawy "Kulinarne inspiracje" Kamis - polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- 100 g pieczarek brązowych
- 1 duże jabłko
- 150 ml soku jabłko - mięta naturalnie mętnego
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Polędwiczki z kurczaka są małe same w sobie więc zostawiamy je bez krojenia a tylko należy je umyć.
Do miski wsypujemy mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.
Wkładamy polędwiczki i obtaczamy je w mieszance przypraw z mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony.
Potem mięso zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na patelni a następnie dodajemy pokrojone na połówki pieczarki oraz obrane i pokrojone w ósemki jabłko.
Smażyć przez kilka minut do zbrązowienia a następnie wlać sok jabłkowy, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek i wlej śmietankę i delikatnie zamieszać.
Mięso ponownie wrzucić na patelnię, doprowadzić do wrzenia i smażyć jeszcze 10 minut.
Podałam z ziemniakami ale pieczone ziemniaki z piekarnika też będą ok.
Danie wyszło bardzo smakowicie a sos rewelacja.
Polecam.
Smacznego.
4 komentarze
sama nazwa jest już zachęcająca:) ja chcę taki obiad:D:D
OdpowiedzUsuńNo i co zrobiłaś Justyna?
UsuńDziś wypróbuje.już wiem jak zmodufikuję ten przepis :+) fanów gotowania poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń zapraszam do mnie http://mlodamamazadbana.blogspot.com/2014/12/tarta-moze-zapiekanka-z-tartych.html?m=1
OdpowiedzUsuńNapisz jak smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.