Pierożki z ciasta kruchego z farszem grzybowym według Roberta Makłowicza.
Składniki na ciasto:
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 100 g grzybów ugotowanych w bulionie
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Potem zagniatamy ciasto i formujemy w kulę którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni topimy masło, szklimy bardzo drobno posiekana cebulę, dodajemy posiekane drobniutko grzyby i smażymy razem kilka minut doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina.
Na każde kładziemy nieco farszu, dokładnie zlepiamy brzegi jak kto umie i lubi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do momentu aż pierożki się pięknie zezłocą w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego.
1 komentarze
Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.