czwartek, 27 grudnia 2012

Pierożki z farszem grzybowym

Te pierożki smakują wyśmienicie, pachną lasem i ciepłymi dniami i polecam zróbcie koniecznie.
Pierożki z ciasta kruchego z farszem grzybowym według Roberta Makłowicza.

        Składniki na ciasto:
  • 200 g pszennej mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
        Na farsz:
  • 100 g grzybów ugotowanych w bulionie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Na desce łączymy składniki ciasta, siekając je najpierw nożem - masło musi być miękkie.
Potem zagniatamy ciasto i formujemy w kulę którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni topimy masło, szklimy bardzo drobno posiekana cebulę, dodajemy posiekane drobniutko grzyby i smażymy razem kilka minut doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina.
 Na każde kładziemy nieco farszu, dokładnie zlepiamy brzegi jak kto umie i lubi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do momentu aż pierożki się pięknie zezłocą w średnio nagrzanym piekarniku.
 Smacznego.
  



1 komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger