Piernik dla zapracowanych bo robi się szybko i oby nie zniknął do wtorku - pierwszego święta bo będzie niedobrze hi hi.
Jest pyszny, polecam.
Składniki:
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- sól
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g marcepanu
- powidła z czerwonej porzeczki do przełożenia piernika
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- orzechy,owoce kandyzowane oraz żurawina do dekoracji
Kakao, miód,oba cukry i margarynę rozpuszczamy w garnku z 1/2 szklanki wody doprowadzając masę do wrzenia a następnie zostawiamy do wystudzenia.
Następnie po kolei dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
Miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając a następnie dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wlać do keksówki 32 x 12 cm wysmarowanej tłuszczem wysypanej bułka tartą.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 C.
Studzimy na kratkach a potem przekrawamy piernik na trzy blaty.
Marcepan zagnieść i rozwałkować na placek wielkości piernika.
Dolny placek posmarować powidłami z czerwonej porzeczki, drugi blat przykrywamy marcepanem a wierzch polewamy czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką masła.
Dekorujemy orzechami, skórkami kandyzowanymi oraz żurawiną.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.