środa, 19 grudnia 2012

Pianka czekoladowa z żurawiną i rodzynkami

Na początku chciałam Wam polecić super zabawę.
Firma Gusto organizuje konkurs pod tytułem "Świąteczna galeria dobrych uczynków".
Chodzi w nim o to aby wybrać osobę która zrobiła dobry uczynek, opisać ją a ta osoba w zamian może dostać 20 kg żelków Gusto.
Konkurs dostępny jest pod linkiem:
Dobre Uczynki
A na dziś taki lekki deser, zapraszam.
Może być oczywiście deserem na świąteczny stół bo robi się go szybko i pachnie czekoladą i jesienią.
Pianka czekoladowa z żurawiną i rodzynkami.

Składniki: tortownica 24 cm
  • 4 serki czekoladowe homogenizowane po 150 g każdy
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka bursztynowa Wodzisław
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 opakowania żelatyny-fix deserowej Dr.Oetkera
  • 2 śmietan-fiksy
  • 100 g żurawiny
  • 50 g rodzynków

Przygotowanie pianki:
  • 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru oraz śmietan-fiksem.
  • Dodać do masy serki i razem wymieszać.
  • Do masy dodać rodzynki.
  • Formę wysmarować kroplą oleju lub spryskać sprayem olejowym.
  • Żelatynę fix przygotować według przepisu na opakowaniu i dodać ją do masy czekoladowej ciągle mieszając.
  • Masę czekoladową wylać do formy i włożyć do lodówki do stężenia masy.
  • W czasie jak masa chłodzi się rozrobić galaretkę w 400 ml wody wrzącej i zostawić do wystygnięcia.
  • Pozostałe 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru oraz drugim śmietan-fiksem.
  • Żelatynę - 1/2 opakowania - rozrobić według przepisu na opakowaniu i ciągle mieszając dodać do masy śmietanowej.
  • Wylać na stężałą masę czekoladową.
  • Powciskać w masę połowę żurawiny.
  • Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Jak pianka stężeje wylać na wierzch galaretkę i rozsypać resztę żurawiny.
Smacznego.
Przepis autorski.

3 komentarze

  1. Doroto, bardzo dziękuję, że w nawale prac przedświątecznych znalazłaś aby odpowiedzieć mi na zadane pytania. A co do cebuli? to wyjaśnienie jest bardzo prawdopodobne.
    Pianka wygląda super. Doroto, Ty ciągle czymś pysznym kusisz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić, wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger