W zakładce na górze strony macie potrawy wigilijne zebrane w jednym miejscu.jak ktoś chętny to zapraszam.
A teraz pasta...znalazłam ją na MniamMniam i zauroczyła mnie i Was zachęcam do wypróbowania.
Pasty śniadaniowe - pasta z opieniek.
Składniki:
Przepis z MniamMniam.
Składniki:
- 1000 g opieniek odgotowanych
- 3 duże cebule
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki przyprawy typu jarzynka - najlepiej bio bez konserwantów
- 3 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
- 3/4 szklanki oleju
- pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- Cebulę poddusić na oleju.
- Dodać grzyby wcześniej zmielone przez maszynkę do mielenia na sicie o grubych oczkach.
- Dodać pozostałe składniki - koncentrat, olej i przyprawy.
- Dusić ok. 10 minut.
- Uwaga: po dodaniu grzybów pastę należy często mieszać aby się nie przypaliła.
- Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 minut
- To jest pasteryzacja dla 0,5 litrowych słoików, większe pasteryzujemy dłużej.
Przepis z MniamMniam.
5 komentarze
slyszalem ze pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo interesujący, właśnie szukałam czegoś nowego. Mam właśnie wysyp opieńków i szkoda żeby się zmarnowały. Jak długo taka pasta może stać w słoikach? Obawiam się czy się nie zepsuje?
OdpowiedzUsuńU mnie stała całą zimę.
UsuńWszystkie przetwory z grzybów pasteryzujemy dwa razy w odstępie jednego lub dwóch dni .Opieńki należy obgotować dwa lub trzy razy zmieniając wodę .
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie że Cię tak nazwę, to jest Twoja wersja. Ja pasteryzuję tak jak w przepisie od lat, jest dobrze. Dodam że niektóre grzyby jemy na surowo. To tak jakbyś nie wiedział drogi Anonimie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.