Teraz postanowiłam połączyć je z masą makową i wyszło znakomicie.
Nazywam je obwarzanki gdyż smakują jak te obwarzanki z odpustów jakie pamiętam z dzieciństwa.
Składniki na obwarzanki:
- 250 g mąki pszennej
- 35 g masła
- 1 małe jajo
- żółtko
- 125 ml mleka
- 25 g cukru
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- 1/2 opakowania gotowej masy makowej - ja miałam Helio
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki orzechów laskowych w słupkach
- 2 łyżki rodzynek królewskich
- 2 łyżki płatków kokosowych
Resztę mąki i ciepłego mleka mieszamy z roztopionym masłem.
Dodajemy żółtko i rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie z ciasta odrywamy małe kulki i układamy na blaszce, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy obwarzanki rozbełtanym jajem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C.
Składniki masy makowej mieszamy ze sobą.
Podajemy obwarzanki razem z masą makową.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Obwarzanki dodaje do Akcji na Mikserze Ciastka na jeden kęs:
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.