Zachęcam do zrobienia.
Mnie bardzo przypadł do gustu.
Składniki:
- 1 szklanka whisky
- 1 puszka mleka słodkiego skondensowanego lub 1 puszkę masy kajmakowej
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy- dałam 2 łyżki espresso
Dlatego ja użyłam gotowej masy kajmakowej z puszki.
Więc w zależności co kto ma w domu tak robimy.
Następnie dodajemy wszystkie składniki do naczynia, dobrze miksujemy i likier gotowy.
Na zdrowie!
9 komentarze
Mam baileys'a, ale oryginalnego. :) Na taki się skusze, jak już zabraknie tamtego:)
OdpowiedzUsuńOryginalny to oryginalny ale jak Ci się skończy to zrób bo ten też jest pyszny:-)
UsuńPrzyznaje że nie za bardzo lubię alkohol ale takie likiery mi smakują i może też podpatrzę:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo warto :-)
UsuńTaki likier musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńKasiu jest, robię następną porcję:-)
UsuńŚwięta,święta i po świętach,nikt już o nich nie pamięta,
OdpowiedzUsuńbo Sylwester już za pasem,
bawmy się ostro w tym czasie.
przyznam, że obie "potrawy" nie kojarzą mi się z Irlandią... gdzie mieszkam i pracuję ponad 6 lat... typowe dla Green Island są potrawy z ziemniaków... w tym Irlandczycy mają mistrzostwo świata...
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o Baileysa to tutaj proszę https://pl.wikipedia.org/wiki/Baileys
UsuńNie piłam oryginału więc nie znam smaku ale znawcy mówią że niewiele odbiega ten mój domowy.
Nie wiem w jakim regionie mieszasz - a może by tak się przedstawić? ale tak o likierze mówi Wikipedia.
Dziękuję za komentarz.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.