I wiecie co? ta kombinacja smakowała mi chyba najbardziej ze wszystkich.
Ale kupcie, wypróbujcie i uwierzycie.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 16 śliwek suszonych
- 300 g boczku wędzonego w plastrach - ja miałam szynkę szwarcwaldzką
- 500 g pieczarek
- 375 ml śmietany słodkiej 30 %
- 700 g obranych ziemniaków
- sól
- zestaw Kulinarne inspiracje Kamis - czosnek, papryka,tymianek, rozmaryn, kolendra
Ziemniaki należy pokroić w kostkę dość grubą.
Dodać do nich 1 łyżkę oleju, rozmaryn,i 1/2 porcji czosnku i wymieszać.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 minut.
Wzdłuż każdego filetu należy zrobić kieszń tak aby do każdej kieszeni weszły 4 suszone śliwki.
Do każdej kieszeni wsypać po troszku czosnku.
Filety nadziane posypać należy papryką oraz tymiankiem.
Każdy filet zawijamy w paski boczku - ja użyłam do tego celu szynki szwarcwaldzkiej i wyszło znakomicie.
Owinięte filety obsmażyć na oleju, zalać śmietanką, włożyć pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem 10-15 minut.
Posolić na koniec do smaku.
Filety podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.