Kurczak jest pikantny a ziemniaczki mają chrupiącą skórkę.
Składniki:
Na sos:
- 300 g maślaków i gołąbków zielonych - albo innych grzybów np. pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- rozmaryn świeży bądź suszony
- sól
- pieprz
- 50 g liści szpinaku baby
- 1 łyżka masła
- 1 podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka Marsyl - Pikantne skrzydełka
- sól
- pieprz
- 50 ml różanego wina
- olej z zalewy suszonych pomidorów
- 6 - 10 ziemniaków średniej wielkości
- bazylia czerwona
- bazylia cytrynowa
- rozmaryn
- tymianek
- olej z zalewy suszonych pomidorów
Grzyby obrać, umyć, pokroić i podsmażyć na maśle ok 10 minut.
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju i włożyć do grzybów.
Dodać przyprawy i śmietanę, zagotować i na końcu wrzucić listki szpinaku oraz kilka listków rozmarynu.
Doprawić solą do smaku.
Filety kurczaka pokroić w paski i wymieszać z przyprawą "Pikantne skrzydełka"i odstawić na 30 minut.
Smażyć na oleju który zostaje z suszonych pomidorów - jest bardzo aromatyczny i idealnie się tu nadaje.
Paski mają być rumiane ze wszystkich a wtedy na patelnię wlewamy wino różane i pozwolimy aby kurczak wchłonął smak wina.
Zioła do ziemniaków w ilości dowolnej siekamy drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki.
Do naczynia do zapiekania wlewamy kilka łyżek oleju z zalewy od suszonych pomidorów, wrzucamy zioła i ziemniaki.
Mieszamy aby ziemniaki obtoczyły się w ziołach.
Pieczemy w temperaturze 190 C przez 20 minut pod przykryciem a potem jeszcze bez przykrycia aby ziemniaki się przyrumieniły.
Podajemy wszystko na jednym talerzu.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.