czwartek, 27 grudnia 2012

Karp po polsku gotowany w piwie

Jest to danie które robiłam pierwszy raz i muszę Wam powiedzieć że taki karp jest bardzo dobry.
Aromatyczny i miękki z lekkim posmakiem goryczki z piwa.
Potrawa według pomysłu Roberta Makłowicza.

          Składniki:
  • 1 średniej wielkości karp
  • 1 łyżka masła 
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

 Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego , szerokiego rondla wysmarowanego masłem.
Dodajemy obrane i pokrojone w paski jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekaną natką,  zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10-15 minut.
Kawałki ryby  wykładamy na półmisek na który wcześniej wykładamy jarzyny i polewamy sosem piwnym.
 Smacznego.

2 komentarze

  1. A u Ciebie nadal tyle pyszności a ten karp wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda.
    Jednak nie przepadam za karpiem. Na kolację zjadłam 1 dzwonko amura.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger