czwartek, 13 grudnia 2012

Kapusta z grzybami

Taka kapustę można ugotować na Boże Narodzenie i będzie pyszną alternatywą bigosu.

            Składniki:
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 2 kostki drobiowe
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 100 g szynki 
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki mielonych  liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki skwarków wieprzowych 
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu - miałam Marsyl
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 300 g opieniek lub boczniaków czy pieczarek
  • masło do smażenia grzybów
  • olej do smażenia grzybów
 Grzyby oczyścić, wypłukać i obgotować 5 minut.
Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Smażyć na maśle wymieszanym z olejem kilka minut.
Kapustę poszatkować drobno, zalać wodą i gotować do miękkości.
Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażoną na oleju.
Grzyby, szynkę i przyprawy oraz smalec, skwarki oraz pokrojona w paski paprykę przekładamy do kapusty i gotujemy jeszcze 15 minut.
Dodajemy także obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz resztę przypraw. 
Gotujemy razem jeszcze chwilę.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger