środa, 26 grudnia 2012

Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta jest przepyszna, gotowałam ją 5 z rzędu i dopiero przed samą wigilią dodałam groch.
Polecam.
            Składniki:
  • 1 kg średnio kwaśnej kapusty kiszonej z marchewką
  • 10 kapeluszy suszonych prawdziwków i podgrzybków
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 1 łyżka  suszu z kani
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 100 g suchego łuskanego grochu
Kapustę poszatkować drobniej i jeśli jest kwaśna to odgotować.
Do kapusty włożyć przyprawy oraz połamane na kawałki grzyby i gotować razem z kostkami warzywnymi  podlewając wodą do miękkości kapusty.
Ja jak już wspominałam gotowałam tak kapustę przez 5 dni po 15 minut dziennie, dolewając po troszku wody aby się nie przypaliła.
Groch namoczyć na noc a rano w tej samej wodzie lekko osolonej ugotować go al dente.
Dodać groch do kapusty z grzybami.
Doprawić do smaku  pieprzem, raczej nie solą bo kapusta jest dość słona i wsypać sporo majeranku - ja wsypałam dużą garść lekko rozcierając.
Kapusta gotowa do smakowania, jest pyszna.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger