piątek, 21 grudnia 2012

Grecka patelnia mięsno - warzywna

Uwielbiam kuchnię grecką i ten przepis towarzyszy mi dość często.
Danie jest bardzo pożywne i moje ulubione oliwki mogę jeść bezkarnie. 
 

                 Składniki :
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużego bakłażana
  • sól
  • cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • pieprz
  • słodka papryka
  • puszka pomidorów
  • kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2-3 łodyżki cząbru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 150 g czarnych oliwek
  • 150 g twarogu tłustego - w oryginale ser owczy
Fasolkę wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone przesmażyć na oleju razem z pokrojonym w kostkę bakłażanem przez 4-5 minut.
Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dodać pomidory, 5 łyżek wody i gotować 5-7 minut.
Zioła posiekać, fasolkę pokroić drobniej.
Zioła, fasolkę i oliwki wmieszać do mięsa.  
Posypać pokruszonym serem twarogowym.
Podawać z chlebem.
 Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Polub MMCz na FB [ klik ] 

1 komentarze

  1. Ciekawy przepis. Muszę spróbować, tylko bez bakłażana, bo nie przepadam za nim.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger