Chłodnik wymyślony został w XX wieku przez Louisa Diata, francuskiego kucharza pracującego wówczas w jednym z nowojorskich hoteli.
Polecam - jest przepyszna.
Francuska zupa Vichyssoise.
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 4 duże ziemniaki
- biała część dużego pora
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki pokroić w kostkę, por w paski.
- Rozgrzać masło w garnku, dodać ziemniaki i por.
- Smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
- Dodać bulion i gotować aż warzywa zmiękną.
- Lekko ochłodzić i zmiksować.
- Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Podawać posypane natką.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
2 komentarze
pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńJadłam... faktycznie jest niesamowicie smaczna.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.