Czekoladki z wiśnią.
Robi się je bardzo szybko, no może czas oczekiwania na wystudzenie jest najdłuższy ale szybko zleci i można delektować się pysznymi czekoladkami w wersji lekkiej.
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mleka w proszku
- 150 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki karobu - mączka chleba świętojańskiego - można użyć kakao
- słoik kandyzowanych wisienek
- Masło rozpuścić z wodą, karobem i cukrem ale nie gotować.
- Mleko przesiać przez sito aby zlikwidować grudki.
- Do mleka wlewać przestudzoną masę z cukrem ciągle mieszając.
- Wlać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę na papier wyrównując wierzch.
- Następnie maczamy nóż w zimnej wodzie i kroimy masę na kwadraty wielkości jakiej chcemy czekoladki.
- Do każdej czekoladki wciskamy wisienkę i wkładamy blaszkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny-najlepiej na noc.
- Po całkowitym wystygnięciu czekoladki łamiemy i wkładamy do słoja aby nie wciągały wilgoci.
Czekoladki dołączam do Akcji na Mikserze - Ciastka na jeden kęs:
1 komentarze
Bardzo ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.