Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego ( w oryginale mięso baranie)
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g pomidorów
- 200 g fasolki szparagowej
- 300 g bakłażanów
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej i czerwonej
- pęczek cebulki ze szczypiorkiem
- 20 suszonych pomidorów bez zalewy
Mięso wkładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić: pomidory i bakłażana w plastry.
Fasolke obrac i połamać na mniejsze kawałki.
Ziemniaki pokroić w plastry a cebulkę w kostkę.
Warstwę mięsa przykryć warzywami, cebulą,szczypiorem, ziemniakami, fasolką i pomidorami a na wierzchu ułożyć plastry bakłażana i posypać ziołami.
Powrzucać suszone pomidory.
Oprószyć całość solą i pieprzem i zalać 1.5 szklanki wrzącej wody lub bulionu warzywnego.
Należy zapiekać pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180 C.
Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i z lampką wina smakuje wybornie.
3 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie! Wszystkie składniki mi odpowiadają, więc zapewne jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna , spróbuj a nie pożałujesz :-)
UsuńPod nazwą czanachy znam zupę - taką gulaszowopodobną
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.