Składniki tego drożdżowca to właściwie cały przepis, gdyż nic więcej nie trzeba robić na początek.
Składniki:
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 roztrzepane jajka - całe
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 szklanki mąki
- 500 g truskawek - miałam mrożone
- cukier brązowy do posypania wierzchu
- żółtko do smarowania ciasta
Do miski wrzucamy składniki w takiej kolejności w jakiej są napisane w składnikach - nie wolno nic zmieniać.
Czyli wrzucamy rozkruszone drożdże na środek miski, potem cukier, wlewamy roztrzepane jaja, mleko, olej i na to mąka.
Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 godzin.
Po tym czasie wyrabiamy wszystko ręką i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę.
Na wierzchu układamy truskawki, ciasto "rośnie w oczach".
Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
16 komentarze
świetne ciasto:) ja też lubię robić drożdżowe bez wyrabiania:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto muszę wypróbować , nie potrafiłam piec ciasta drożdżowego a to zapowiada się smakowicie i pewnie się uda. Pozdrawiam weekendowo
OdpowiedzUsuńNa pewno sie uda, nie ma innej opcji :-)
UsuńAle tu u ciebie cieplutko i pysznie :) będę zaglądała tutaj częściej
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :-)
UsuńOd zawsze miąłam problem z ciastami drożdżowymi.
OdpowiedzUsuńZ tym byc nie powinno bo ono samo rośnie :-)
UsuńDorotko, musi być aż 7 godzin? a 5 godzin ?
OdpowiedzUsuńJutro nie mamy nic do kawy...
Pozdrawiam
Nie wiem Łucjo czy może byc 5 bo nie próbowałam.Ja czekałam nawet 8 bo byłam w pracy.
UsuńJak Ci się uda w 5 to daj znać :-)
Kiedyś takie robiłam..a Twojego z chęcią bym zjadła..
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze smakuje równie dobrze jak wygląda. Tak pięknie się prezentuje na tych zdjęciach, ze muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
UsuńCiasto wychodzi znakomite...robie je juz od jakiegoś czasu...uwielbiam ze śliwkami....i dużą ilością kruszanki.
OdpowiedzUsuńWart polecenia.
cisto znakomite;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Mam uczulenie jak wyrabiam ciasto drożdżowe więc ten przepis mi odpowiada.Czytam wszystkie Pani przepisy i jestem zachwycona.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO widzisz , nie każdy może wdychać pył z mąki a to jest dobry sposób.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.