poniedziałek, 17 grudnia 2012

Chleb na zakwasie z makiem

Skoro na święta maku musi być pod dostatkiem bo to wróży dobry status materialny na cały rok więc czemu nie chleb z makiem.
Jest pyszny, wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Drożdże w tym chlebku dodałam tylko dlatego aby ciasto szybciej urosło, jeśli natomiast macie czas i możecie czekać na wyrośnięcie chleba to drożdże pomińcie i ciasto rośnie ok. 4 godzin.

  
           Składniki:
  • 1 kg maki pszennej chlebowej
  • 3,5 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka zakwasu
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 15 g drożdży
  •  żółtko do smarowania chleba
Drożdże rozrabiamy w 1/3 szklanki wody.
Wszystkie składniki chleba wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, będzie dość luźne.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to z drożdżami ok. 1 godziny.
Następnie po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować.
Dwie keksówki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. 
Ciasto przekładamy do foremek i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu zaraz wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Super przepis. Żałuję, że mam jeszcze jeden cały chleb.
    Oczywiście, że ten upiekę.
    też lubię Twoje eksperymenty. Są łatwe i fajnie smakują.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego chleba to jeszcze nie jadłam. przypomina mi trochę ciasto pieguska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny blog :) Obserwuje
    Zapraszam na http://tuerica.blogspot.com/ oraz do obserwowania mojego . Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger