Jest pyszny, wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Drożdże w tym chlebku dodałam tylko dlatego aby ciasto szybciej urosło, jeśli natomiast macie czas i możecie czekać na wyrośnięcie chleba to drożdże pomińcie i ciasto rośnie ok. 4 godzin.
Składniki:
- 1 kg maki pszennej chlebowej
- 3,5 szklanki letniej wody
- 1 szklanka zakwasu
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- 1/3 szklanki otrąb pszennych
- 1/3 szklanki suchego maku
- 3 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 15 g drożdży
- żółtko do smarowania chleba
Wszystkie składniki chleba wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, będzie dość luźne.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to z drożdżami ok. 1 godziny.
Następnie po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować.
Dwie keksówki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do foremek i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu zaraz wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
Smacznego.
3 komentarze
Super przepis. Żałuję, że mam jeszcze jeden cały chleb.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że ten upiekę.
też lubię Twoje eksperymenty. Są łatwe i fajnie smakują.
Pozdrawiam
takiego chleba to jeszcze nie jadłam. przypomina mi trochę ciasto pieguska:)
OdpowiedzUsuńCudowny blog :) Obserwuje
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://tuerica.blogspot.com/ oraz do obserwowania mojego . Pozdrawiam :))
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.