niedziela, 9 grudnia 2012

Budyniowy jabłecznik na herbatnikach

Taki jabłecznik jest dość szybki w wykonaniu i smakuje obłędnie.
Do wykonania potrzeba ok. 4-5 paczek herbatników Petit Beurre w zależności od blaszki na której robicie.
Ja miałam blaszkę 22 x 24 cm.


                 Składniki:
  • 4-5 paczek herbatników Petit Beurre
  • 1 kg jabłek - szara reneta
  • 1 łyżka żelatyny do jabłek
  • 2-3 łyżki cukru do jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu do jabłek
                 Na krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 125 g margaryny "Kasia"
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru 

 Ze składników na krem budyniowy ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać, dodać cukier i rozgotować je pod przykryciem.
Dodać żelatynę i chwile gotować aż żelatyna się rozpuści.
Dodać cukier waniliowy i cynamon.
Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników a na nie wylać przestudzony budyń.
Na budyniu ułożyć herbatniki a na nie wyłożyć  masę jabłkową.
Na wierzchu posypać pokruszonymi herbatnikami lub jak ktos woli orzechami lub innymi bakaliami.
Włożyć ciasto do lodówki aby jabłka i budyń stężały. 
 Smacznego.
Przepis własny. 

14 komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie w sam raz do popołudniowej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie. Przepis zachęca do wykonania. Wrócę tu niebawem by podzielić się spostrzeżeniami na temat wykonania i powiem Wam jak smakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie - do czego margaryna Kasia i kiedy jej użyć bo podano ją w składnikach na masę budyniową, a potem w wykonaniu przepisu nigdzie nie jest wyszczególniona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wszystkich składników na budyń ugotować budyń, napisałam jasno.
      Margarynę wkładam do mleka jak gotuje budyń.
      Potem jak krem wystygnie ściąga ona budyń.

      Usuń
  4. Super blog, dziękuję za udostępnienie będę częstym gościem uwielbiam piec a jeszcze bardziej jeść,
    "mokre" torty i każdego rodzaju szarlotki.
    Serdecznie pozdrawiam Irena.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis. Zrobilam dzisiaj na odwiedzinki znajomych miałam bardzo mało czasu i na dodatek mus jabłkowy ... zamiast jabłek, ale po dodatku zelatyny szybko sie ścioł. Ciasto rewelacja. Wpadlam na pomysł żeby pierwsze hetbatniki posmarowac masłem orzechowym, wyszlo całkiem calkiem Pycha Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Lepiej jest samemu zrobic mase budyniowa: 1 litr mleka, 200g masla, cukier waniliowy, szklanka cukru. To zagotowac i potem jedna szklanka mleka ma byc wymieszana z szklanka kaszy mannej i po wymieszaniu mleka z kasza dodac do garnka i razem z caloscia zagotowac. Mieszac aby sie nie przypalilo do momentu zgestnienia masy :) Najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa budyniowa jest samemu zrobiona a budyń waniliowy ( proszek ) jest jedynie dodatkiem do budyniu właściwego.
      Niemniej jednak dziękuję za fajny inny przepis który na pewno wykorzystam :-)

      Usuń
  7. Witam! Czy jabłka pokroić w kostkę, ósemki, ile dać wody do nich jak bedą sie rozgotowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kostkę, w ósemki - to bez znaczenia bo i tak się rozpadną pod przykryciem bez wody - musisz pilnować aby się nie przypaliły.
      Ewentualnie dodaj 1 łyżkę dla bezpieczeństwa.
      Renety są bardzo kruche i szybko się rozpadną pod wpływem gorąca.

      Usuń
  8. Wygląda strasznie amatorsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn? bo nie rozumiem? może się przedstawisz? co znaczy amatorsko? bo ja zawodowcem nie jestem i robię amatorsko wszystkie swoje wypieki.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger