Mrozimy i mrozimy a potem co?
No wiem tradycyjne bezy lub Pavlovą ale to może się przejeść i dlatego polecam babkę z białek.
Pulchna, znakomita baba a jeśli dodamy jakieś owoce to już pychotka wychodzi.
Babka z białek z jabłkiem i śliwkową nutellą.
Składniki:
- 7 białek
- 400 g mąki pszennej
- 240 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny lub masła
- 3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- 3 duże jabłka
- 1 słoiczek 0,3 l śliwkowej nutelli
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
Wlewamy ciepłe mleko.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę.
Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę - jak widac na zdjęciach - do wyczerpania dżemu.
Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.
Smacznego.
Pomysł własny
10 komentarze
Ten przepis jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńMam białka i już beza nieco się przejadła.
Dzięki!
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie:))))pozdrawiam serdecznie:))))
OdpowiedzUsuńwlasnie pieke...
OdpowiedzUsuń,,,narazie piecze sie dluzej...i jeszcze....
OdpowiedzUsuń,,,pieklam 70 min,ale udalo sie! Dodalam jablka i 2 banany. Krystynapol@ poczta .fm
OdpowiedzUsuńFajnie że się udało. Jak dodałaś do ciasta 2 mokre banany to nie dziw się że piekło się dłużej. Samym jabłkom wystarcza 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
UsuńKrysiu smakowało?
UsuńSmakowalo i sasiadom... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO to super, cieszę się ogromnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.