No i zakochałam się w tym trunku, jest taki aromatyczny a tak pięknie się go pije że właśnie teraz sącząc kieliszeczek pisze dla Was ten post.
Zróbcie sobie koniecznie a przy babskich pogaduchach sprawdzi się znakomicie, co nie oznacza że panowie go pić nie mogą, wręcz powinni skosztować.
Składniki:
- 3 żółtka jaj
- 300ml śmietany kremówki
- 150g cukru
- 300ml białej wódki
- skórki z dwóch cytryn
- 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczkę suchego ale wsypać go należy do zaparzacza do herbaty bo potem można go nie osączyć z likieru
Zagotować zawartość rondelka i gotować na maleńkim ogniu ciągle mieszając przez ok. 15 minut aby zgęstniało.
Cytryny należy wyszorować i obrać ze skórki.
Skórki wrzucamy do gorącej masy jajeczno-śmietankowej razem z dwiema gałązkami tymianku.
Jeśli ktoś nie ma świeżego tymianku w danej chwili tak jak ja nie miałam to należy 1 łyżeczkę suszonego tymianku umieścić w zaparzaczu do herbaty - takim co się umieszcza w szklance i wkładamy go do gorącej masy jajeczno-śmietankowej.
Zostawiamy napój do wystygnięcia a następnie odcedzamy aby skórki i tymianek nie plątały nam się po likierze.
Do przecedzonej masy dodajemy wódkę.
Mieszamy cały czas.
Potem likier przelewamy do butelki i zostawiamy na przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Przed użyciem wstrząsnąć.
Miłych wrażeń smakowych.
Na zdrowie.
6 komentarze
uwielbiam likiery są super na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńDorotko, może znajdziesz przepis na coś pysznego bez śmietanki?
OdpowiedzUsuńTeż bym posmakowała jakieś oryginalności.
Ślę serdeczności.
oj ale mi smaku narobiłaś, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńAjerkoniak z tymiankiem? To dopiero połączenie! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPołączenie arcyciekawe! Polecam oryginalną karafkę do likieru!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.