Pyszna zupa z opieniek.
Składniki:
Składniki:
- 300 g opieniek
- 2 łyżki mieszanki warzyw - jarzynki
- sól morska
- pieprz czarny
- 100 ml śmietany słodkiej
- ser długodojrzewający do posypania zupy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajo
- Opieńki bez twardych ogonów obrać i umyć na sicie.
- Następnie grzyby obgotować i przepłukać znowu na sicie.
- Do garnka wrzucić obgotowane opieńki i wsypać warzywko a następnie dodać ok.1,5 litra wody.
- Gotować aż warzywa zmiękną.
- Dodać wówczas śmietanę i razem zagotować.
- Z mąki, jaja i wody zrobić zacierki i wkładać je do gotującej zupy urywając ciasto po kawałku lub małą łyżeczką.
- Gotować zupę od wypłynięcia klusek ok. 5 minut.
- Zupę już na talerzu posypać serem długodojrzewającym typu parmezan- ja posypałam moim dojrzałym korycińskim.
3 komentarze
pysznie wygląda ta zupka :))
OdpowiedzUsuńŚmiwtane dodaje sie na koncu-najpierw zacierki a potem smietane!!
OdpowiedzUsuńMożesz robić jak chcesz Anonimie, moja wersja jest taka.Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.