Ja uwielbiam i takie i takie i dzisiaj wersja pieczarkowej tej "śmieciowej".
Zupa jest bardzo apetyczna i godna polecenia.
Zupa pieczarkowa.
Składniki:
- 10 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 1 mały por
- 1 kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
- 100 ml śmietany 30 %
- 1000 ml wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- groszek ptysiowy
- sól morska
- pieprz czarny
- Pieczarki obrać i pokroić w kostkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć na łyżce masła.
- Marchew, pietruszkę i seler po obraniu pokroić w słupki.
- Pora kroimy na plasterki.
- Wszystkie warzywa zalewamy 1 litrem wody, wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy ok. 10 minut do miękkości.
- Następnie wrzucamy podsmażone pieczarki i cebulę i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy, potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutkę.
- Podajemy zupę z groszkiem ptysiowym.
Przepis własny.
1 komentarze
Lubię zupę pieczarkową! Narobiłaś mi smaka!:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.