Wyszło rewelacyjnie i ja chcę częsciej.
Zapraszam.
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 6 dużych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa drobiowa
- 1 łyżka suszonego oregano
- ser typu parmezan - ja użyłam dojrzałego korycińskiego
- bazylia czerwona
- bazylia cytrynowa
- bazylia zwykła
- melisa
- tymianek - gałązki 2-3
- rozmaryn - gałązki 2-3
- 2 łyżki suszu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- olej pomarańczowy
- oliwa chilli
- oliwa extra virgin
Na patelni rozgrzać olej pomarańczowy i oliwę chilli - 2-3 łyżki i usmażyć mięso mielone na rumiano.
W garnku rozgrzewamy oliwę extra virgin i smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Wrzucamy usmażone mięso i wkładamy do garnka obrane ze skóry pomidory, keczup i susz pomidorowy a także kostkę rosołową i 1/2 szklanki wody i gotujemy długo na maleńkim płomieniu, najlepiej ze 2-3 godziny.
Na koniec siekamy wszystkie zioła i dodajemy do sosu, a także suszone oregano i sól i pieprz.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.
Podajemy makaron z sosem bolognese posypany obficie serem.
Smacznego.
1 komentarze
spróbuję z korycińskim :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.